Robotik Atölye

 

ROBOTİK ATÖLYE YAPIMI

Robotik; bilgisayar, programlama, makine ve kontrol birimleri ile beraber uzay bilimlerini de içine alan bir daldır. Bütün bunların kontrollerinin gerçekleştirilmesi için elektronik donanımların ortamda bulunması ve dijital ortamda kontrollerinin yapılması gereklidir. Keşif, güvenlik, temizlik  ve hatta endüstriyel otomasyon sistemlerinde kullanılan robot kollar ve sistemler ile dünya dijital çağa girmiştir.

Günümüzde birçok iş ve işlemler robotların doğru bir şekilde tasarlanıp kodlanması ile olmaktadır. Robotun tasarım aşamasında kullanım amacı ile kullanılan malzemelere göre robotik atölyenin de önemi vardır. Çocukların 2023 eğitim vizyonu ile robotik atölyeler ile tanışması planlanmaktadır. Robot tasarım ve programlama gelişim ve aktivite programı vizyon ile desteklenmektedir.

Robotik Atölye Yapımında Kullanılan Malzemeler

Atölyeler çocuklarda problem çözme ve işbirliği kurma gibi davranışları geliştirmelerine yardımcı olur. Robotik atölye yapımı ile çocuklar 'nasıl', 'niçin' sorularına yanıt bulabileceklerdir. Robotik kodlama atölyelerinde kullanılan araç ve gereçler ile anaokulundan itibaren çocuklar algoritmanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenebileceklerdir. Okullardaki robotik atölyeler yardımı ile çocuklar matematik, fizik, kimya vs. gibi fen bilimlerinin mantığını kavramaya başlarlar. 

Robotun mekanik tasarımı, robotun elektronik tasarımı, robotun programsal yazılımı ile robotik-dijital dünyaya giriş işlemleri yapılmıştır. Robotun mekanik tasarımı robotun ne amaç ile yapılmasına bağlı olarak değişir. Robotun yapımı ve tasarımı aşamasında ne yapmak gerektiğini önceden belirlemek gerekir. Robot oyuncak olarak mı yoksa ev robotu olarak mı kullanılacak? Ya da eğitim amaçlı mı kullanılacak? Bütün bunların cevabını baştan belirleyip mekanik parçaları ona göre ayarlamak gerekir. O mekanik parçalara uygun yapılan masa, sandalye ve birçok mobilite gerektiren araçların sağlam ve kaliteli oluşu çok önemlidir.

Robotun elektriksel tasarımı ile elektronik parçaların kullanımı ile başlar. Örneğin robot devresi kurulu elektronik levhaların kullanılmaya başlaması ile lehim işlemine gerek kalmamıştır. Bunun gibi daha bir sürü değişiklik robotik atölyenin de çehresini değiştirmiştir. Robotik atölye yapımı aşamasında aydınlatma, kullanılan döşemeler gibi ayrıntılar da robotun amacı belirlendiğinde çevredeki hangi değişimleri algılaması gerektiği (sensörleri sayesinde) gibi konularda önemlidir. 

Robotun yazılımsal tasarımı ile çocuklar robot tasarlama aşamasının en önemli adımlarından birini öğreneceklerdir. Eğer komutlar bilinirse düzenlenen algoritma iyi bir program yazmaya yetecektir. Kodlama işinin verimli olması bilgisayar başında oturmayı gerektirdiği için kullanılan mobilyanın ergonomik ve kaliteli olması son derece mühimdir.

Pediko

Pediko 1998 yılında Ankara'da eğitici oyuncak malzeme üretimi ile endüstriye giriş yapmıştır. Günümüzde firma, anaokulu, kreş, müze, kütüphane ve okullar için mobilya sağlamaktadır. Birinci sınıf işçilik kullanılarak yapılan doğal ahşap malzemeler kurumları süslemektedir. Pediko, keşif, ölçüm, tasarım, kalıp çıkarma, üretim ve montaj aşamaları ile bir kurumu baştan sona donatır. 

Çocukların bilişsel ve zihinsel gelişimlerini ön planda tutarak ona göre mekân tasarlayan firma, kurumlar ile karşılıklı konuşarak mekânlara kişilik kazandırır. 2018 yılına kadar 1000'i aşkın anaokulu yapımında imzası bulunan firma, karakteristik özelliklerde müze ve kütüphaneler tasarlamıştır. 

Robotik atölyelerin kurulumunu yapan firma, çocukların ve gençlerin önünü açmak için akademisyenler ile birlikte hareket eder. Teknolojik gelişmeleri takip eden Pediko, robotik atölyeleri uygun, estetik, modern bir biçimde tasarlar ve üretir. Pediko, marangoz atölyeleri, seramik atölyeleri, drama atölyeleri, müzik atölyeleri, bahçe ve hayvan atölyeleri, tasarım beceri atölyeleri kurarak Ankara'daki en önemli tasarım firmalarından biri haline gelmiştir.

Pediko, robotik atölye yapımı ile oyunu ve eğitimi bir araya getirir. Yapılan okul tasarımlarımızı görmek için tıklayınız. Kodlama ve robotik atölyesi kurulumu ile sorularınız için bizimle bu sayfadan iletişime geçebilirsiniz.